OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) HASTALIĞI OLANLAR OKUSUN
Bismillahirrahmanirrahim,
Elhamdülillahi Rabbil alemin vessalatü vesselamu ala rasulina muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ecmain
SUBHÂNALLÂHİ AMMÂ YUŞRİKÛN
Esselamualeykum kardeşlerim,
Günümüzün önemli psikolojik rahatsızlıklarından biri de vesvese dediğimiz OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk).
Bu hastalık belki de çoğu fiziksel hastalıktan daha zararlı insan için.
Obsesyon
Kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar.
Kompulsiyon
Obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak üzere yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir.
Bu hastalığın çeşitleri vardır. Mesela bulaşma ve temizlik obsesyonu, kuşku ve kontrol obsesyonu, cinsel obsesyonlar,dini obsesyonlar vs.
Örneğin, bulaşma ve temizlik obsesyonu olan bir kişi ev ortamı dışında tuvalete gitmiyor, evde de tuvalete her gittiğinde idrar sıçradığı şeklinde takıntılı düşünceler ile çoraplarını ve pantolonunu değiştiriyor.
Kuşku ve kontrol obsesyonu olan biri her akşam işinden evine döndüğünde otomobilini park edip evine girdikten sonra otomobilin kapısını kilitlediğinden emin olmuyor ve bazen iki-üç kez olmak üzere sokağa çıkıp otomobil kapılarını kontrol ediyormuş. Ayrıca bu obsesyonu olan kişiler acaba başkalarına zarar verir miyim gibi düşüncelere de kapılabiliyorlar.
Vesvese dediğimiz dini obsesyonlar ise mesela namaz kılarken ALLAHU TEALA’NIN (CELLE CELALÜHU) varlığı hakkında şüpheler, Allah’a karşı küfür (haşa), ahiret hakkında şüpheler şeklinde olabiliyor. Gerçekten böyle düşünceler insanları sarsabiliyor.
Mesela bir şeyi tekrar tekrar yapma ,bir yazıyı tekrar tekrar okuma, örneğin takacağı tokayı belirli bir sayıya göre takma da bu hastalığın belirtilerindendir.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçı sizde varsa hemen bu hastalığa sahip olduğunuzu düşünmeyin. Çünkü bu tür takıntılar hayatlarının bir döneminde insanların başına gelebilir. Burada önemli olan düşüncelerin sizi ciddi anlamda rahatsız etmesi, saçma olduğunu bilseniz de kafanızdan atamamanız ve kompulsiyonların da olmasıdır. Ancak her zaman da kompulsiyon olmayabilir.
Bilmeliyiz ki tedbir kuldan, takdir Allah’tandır.Eğer hastalığın sizde de olduğundan şüpheliyseniz ve ciddi anlamda sorunları yaşıyorsanız muhakkak bir doktora görünmelisiniz. Ancak şunu söylemeliyim ki, takıntılarınız dini ise doktorunuzu iyi seçmelisiniz. Unutmayalım Efendimiz; "Allah Teâlâ Hazretleri hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç varetmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın." [Ebu Dâvud, Tıbb 11, (3874).] buyurmuştur.
Doktorun size tavsiye ettiği şeylere uymakla beraber, sürekli Allah celle celalühu’nun rahmetiyle ilgili ayet,hadis,kıssa vb. şeyler okumanızdır. Ayrıca şunu da bilmelisiniz ki bu hastalık sabır gerektiren bir hastalıktır. Sabretmelisiniz. Allah sabredenlerin mükafatını zayi etmez bunu bilin. Allah celle celalühu bu hastalığı yaşayan herkese sabır versin, Es-Selam ismiyle selamete çıkarsın. Ayrıca bu hastalığın dini boyutunu yani vesvese kısmını yaşıyorsanız, şeytanın düşmanınız olduğunu ve bunun da sizin sınavınız olduğunu unutmayın. Takıntılarınızı not alıp, bunları yapmamaya çalışmanız ve sonuçta yapmamaya başladığınız anda itibaren de o kağıda işaret koymanızı tavsiye ederim. Yardım ve başarı Allah’tandır. Hastalığınız şifaya kavuştuğunda ise o kağıtları saklamayın. Bu hastalığınız şifaya kavuştuğunda belki de sabretmeyi ve sabrın mükafatını daha iyi öğreneceksiniz. Ve kesinlikle namazda aklınıza vesvese geliyor diye namazı bırakmayın. Unutmayın dertlerin çaresi Allah’tan kaçmak değil Allah’a yaklaşmaktır. Ne olursa olsun o namazı kılın. Şu hadisi okuyun:
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in ashabından bir kısmı ona sordular:
"Bazılarımızın aklından bir kısım vesveseler geçiyor, normalde bunu söylemenin günah olacağına kaniyiz."
Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm):
"Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz?" diye sordu. Oradakiler "Evet!.." deyince: "İşte bu (korku) imandan gelir (vesvese zarar vermez)" dedi." [Müslim, İman 209 (132); Ebu Dâvud, Edeb 118 (5110)]
Allah’ın(celle celalühu) rahmetinden ümidinizi bir an bile kesmeyin. Bu hastalıktan şifaya kavuşacağınız zamanı düşünün ve daha şimdiden şükretmeye başlayın. Durumu sizden iyi olanlara bakmak yerine, kötü olanlara bakıp şükredin.
(Musa A.S): “Hayır, muhakkak ki Rabbim benimle beraber, O, beni hidayete (kurtuluşa) ulaştıracaktır.” dedi. -ŞUARA-62
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.
Senin için bağrını açmadık mı?
İndirmedik mi senden o yükünü?
O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?
Senin şanını yüceltmedik mi?
Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.
Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!
O halde boş kaldığında yine kalk yorul!
Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul! -İNŞİRAH SURESİ
Hamd, Alemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder